شهر کوهین در سال ۱۳۸۱ با توجه به امتیاز مرکز بخش بودن از روستا به شهر تبدیل شده و در واقع یک نوع روستا شهر محسوب می شود و یکی از شهرهای توابع استان قزوین می باشد که در فاصله ۳۲ کیلومتری از شهر قزوین و در بخش کوهین واقع شده است. شهر کوهین در مختصات جغرافیایی ۳۶ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۴۵ دقیقه طول غربی و در ارتفاع ۱۵۰۰ متر از آبهای آزاد در شهرستان قزوین و در فاصله ۳۲ کیلومتری از شهر قزوین واقع شده است و دارای مساحتی بالغ بر ۵/۷۱ هکتار می باشد و جمعیت موجود شهر طبق سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵ درحدود ۱۴۱۱ نفر می باشد .
از میان شهر رودخانه ای عبور می کند که با توجه به شیب طبیعی زمین از شمال به جنوب جریان دارد شهر در میان ارتفاعاتی واقع شده است که از شرق و غرب و جنوب غربی آن را محدود کرده است و در واقع درمیان دره رود استقرار یافته است.بافت شهری در اراضی با شیب کمتر از ۵ درصد واقع شده است که هرچه به طرف شرق و غرب و جنوب غربی درخارج شهر می رویم این شیب افزایش یافته و در واقع این ارتفاعات از غرب و شرق شهر را با محدودیت توسعه مواجه نموده است.
از مساحت ۵/۷۱ هکتاری محدوده شهر در حدود ۲/۱۶ هکتار را سطوح مسکونی و حدود ۶/۴۵ درصد را به خود اختصاص داده اند که شامل ۳۳۳ قطعه مسکونی می باشد. شهر کوهین در دو طرف جاده ترانزیتی قزوین-رشت شکل گرفته است که از رودخانه ای مرکز شهر از شمال به جنوب را به چهار پهنه تقسیم نموده است. به لحاظ بررسی عناصر سیمای شهری رود و جاده بعنوان لبه ها عمل می کند که شهر را به پهنه های مختلف مجزا می کنند که دو پهنه جنوبی با توجه به اسکان جمعیت اصلی شهر درآن بخش اصلی کالبد شهر را تشکیل می دهد. شهر از شمال و جنوب به اراضی کشاورزی و باغات محدود شده است .
نقش غالب شهر کشاورزی و دامداری است و در آینده نزدیک با احداث شهرک صنعتی کوهین این شهر در زمینه صنعت نیز ایفای نقش خواهد کرد. زمین های کشاورزی این بصورت دیم و در وسعت ۱۷۰۰۰۰۰۰ مترمربع می باشد و محصولات عمده آن گندم و عدس می باشد که عدس آن یکی از مرغوبترین عدسهای کشور می باشد . این شهر در گذشته های نه چندان دور تامین کننده بخشی از انگور – کشمش- بادام و گردوی استان بود اما در سالهای اخیر بعلت خشکسالی بخش کشاورزی و باغات شهر رو به نابودی است.
با توجه به اینکه این شهر با سلسله جبال البرز از شمال کشور و دریای خزر جدا شده و اختلاف فشار ایجاد شده بین شمال و جنوب ( شهر کوهین) باعث وزش بادهای نسبتاً شدید و خنکی از شمال به جنوب می شود که این باد به نام باد مه معروف است.
این روزها که هوای پاک به یک آرزوی مردم تبدیل شده ما شاهد هوای پاک و مطبوع در کلیه فصول سال در شهر کوهین هستیم این شهر کنار آب و هوای دلپذیر دارای اماکن مذهبی و جاذبه گردشگری نیز می باشد از اماکن مذهبی می توان به امامزاده نجی الدین در ۲ کیلومتری شمال شهر کوهین که در روستای سرسبز طزرکش واقع شده اشاره کرد و از دیگر مکان های مذهبی می توان به امامزاده اسماعیل که در ۳ کیلومتری شرق کوهین و در روستای دودهه قرار گرفته اشاره نمود . از اماکن سیاحتی می توان به آبگرم یله گنبد اشاره نمود که از نظر خواص درمانی یکی از بی نظیر ترین آبهای گرم کشور می باشد و از مکان های تاریخی نیز می توان به کاروانسرای شاه عباسی خرزان با قدمت حدوداً ۵۰۰ ساله که به دوره قاجاریه بر می گردد اشاره نمود.
آداب و رسوم شهر کوهین به واسطه نزدیکی به شهر قزوین از آداب و رسوم این شهر تأسی گرفته بعضی از این آداب و رسوم ها می توان به سنگ بران از رودخانه که در اولین صبح بعد از آخرین چهارشنبه سال انجام می شد اشاره کرد. مردم به کنار رودخانه می رفتند و سنگ های ریز رودخانه را جمع می کردند و روی شاخه های درختان می گذاشتند و آن را در پر باری و پر محصولی درختان خود موثر می دانستند و از دیگر رسوم این شهر سیب پران در عروسی ها بود که داماد سیب هایی به نشانه سلامتی و تندستی خود و همسر آینده اش به بالای سر آن پرتاب می کرد و سوم دیگری این شهر شال کشان ( شال انداز) بود که جوانان شهر در شب عید به خانه بستگان و دوستان خود مراجعه می کردند و شالی را از درب آنها به داخل می انداختن و خود را پنهان می کردند و صاحب خانه هم عیدی به این شال می پیچید و به صاحب شال عودت می داد.
از مراسم مذهبی می توان به تعزیه خوانی (شبیه خوانی) اشاره نمود که در ایم ماه محرم در سطح شهر برگزار می شود. و در روز تاسوعای حسینی طی برپایی هیات های عزاداری و سینه زنی به امامزاده نجی الدین می روند و در روز عاشورای حسینی در یکی از باشکوه ترین مراسمات عزاداری و سینه زنی به امامزاده اسماعیل می روند.
از غداهای سنتی این شهر می توان به آش دوغ – آش دندان –قیمه نثار-یتیمچه-دیماج-کاله جوش و از بازیهای محلی و سنتی می توان به الک دولک –گرگم به هوا- هفت سنگ-وسطی-یه قل دوقل- اتل متل توتوله-تاپ تاپ خمیر اشاره کرد.